En dag på Hippologprogrammet

Hej! Nu när jag har kommit in mer i rutiner och hur allt funkar på skolan tänkte jag dela med mig av hur en vanlig dag ser ut på Hippologprogrammet. Det vet jag att jag var väldigt nyfiken över att veta innan jag började på skolan. Hur ser en dag ut?

Dagarna kan variera väldigt mycket beroende på vilken vecka det är. Men om jag först utgår från en “vanlig” vecka. Eftersom att jag, tillsammans med halva klassen, är i ridblocket har jag en ridlektion om dagen de veckor jag har ridvecka. Lektionen brukar vara belägen på förmiddagen. Två dressyrpass, två hoppass och en road work (uteritt) i veckan. På helgen ansvarar jag även för att min häst blir skrittad en dag. Efter ridlektionen har vi en lektion, oftast en föreläsning på tre timmar. Så man kan sammanfatta – en ridlektion och en lektion om dagen, oftast.

Däremot har jag inte alltid ridvecka, vi varvar med en annan grupp. Så min grupp har ridning två veckor i sträck, sedan uppehåll i två veckor när den andra gruppen har ridning. Vi har samma hästar i båda grupperna, så oftast är det två som delar på en häst. Däremot finns det undantag och jag bland annat har min häst själv och har möjlighet att rida honom de veckor jag inte har ridvecka.

Cronist redo för kvällsträning.

Var tredje vecka har jag dessutom HAV, häst och anläggningsvård. Det kan man säga är stalltjänst, vi tar hand om alla sysslor i vårt stall. Mockning, in och utsläpp, fodring osv. Vi har även HAV två helger i terminen, då tillbringar vi helt enkelt helgen med stallsysslor. Veckorna varierar med andra ord helt i tempo och saker att göra. De veckor jag inte har HAV och inte har ridvecka, har jag endast en vanlig lektion om dagen. De veckor jag däremot har både HAV och ridvecka, då har jag fullt upp från klockan sju till fem. Väldigt varierande.

Efter jul sen kommer min grupp att börja med körblocket, då kommer vi bli tilldelade en eller två körhästar som vi kommer köra. Mycket spännande! Om hästarna går att rida kommer vi även ibland ha möjlighet till det utanför körtiden.

Efter halva vårterminen kommer min grupp att gå in i vårt sista block, som är unghästblocket. Då kommer vi två och två bli tilldelade en unghäst. Vi kommer hjälpas åt med allt kring unghästen och slutligen kunna sitta på och rida in hästen till viss del. Det ser jag fram emot, att få lära sig mer om hur unghästar funkar och hur man på bästa sätt arbetar med dem.

Det var ett ganska långt inlägg om mina dagar och kommande dagar här på Hippologprogrammet! Det känns kul att dela med mig av och förhoppningsvis ge några inblick över hur det är att gå Hippologen. Jag trivs väldigt bra! 🙂

“Ridning är väldigt personligt”

Igår satt jag och såg på när mina klasskamrater tränade för Jens Fredricson. Det var som jag hade tänkt mig väldigt lärorikt och inspirerande att sitta som åskådare. Jens kom även fram till oss som satt på läktaren och pratade under tiden de andra värmde upp. Han pratade om hans tankar kring att lära ut och att vara en tränare.

Han sa någonting som jag uppmärksammade lite extra och verkligen funderade och reflekterade över. “Ridning är väldigt personligt”. Ta och fundera på det en stund!

Att någon kommenterar ens ridning är väldigt personligt och man kan reagera på olika sätt. Det kan vara mer eller minder känsligt och man kan tolka saker på olika sätt. Jag började reflektera över uttrycket och tycker att det är så sant. Ridning är väldigt personligt! Väldigt spännande att tänka sig in i en tränares huvud, som måste handskas med att kunna hantera olika ryttare och ta sig an hur man överför sin kunskap till sina elever. Såna här saker kan jag länge sitta och tänka på 🙂

Här är en bild tagen igår från min åskådarplats!

Lära känna nya hästar

I söndags red jag min kompis häst då hon var och jobbade. Det var andra gången jag satt upp på honom men första gången jag red ett helt pass. Kändes verkligen så kul! Att få rida en annan häst med andra kvalitéer och en annan ridning gjorde mig verkligen så motiverad. Vad roligt och nyttigt det är att prova andra hästar och andra typer än vad man är van vid. Konsten att kunna matcha med många olika typer av hästar vill jag lära mig och besitta!

Detta boostade mig mycket inför skolan. Att få rida olika hästar, lära känna dem och skapa ett samspel. Jag känner så starkt att jag verkligen älskar den här sporten och allt som hör till. Det finns så mycket kunskap att ta del av och vad häftigt att jag kommer få uppleva det. Jag ser verkligen fram emot skolan nu mer än någonsin. Samtidigt som det såklart känns lite läskigt med allt nytt.. Imorgon börjar resan mot Flyinge!

Bild från när Amy kom hem till mig första gången. Här började vår resa!

Samspel och inspiration

Hej! Jag är väldigt tacksam över att ha fått lära känna Amy och fortfarande lär känna henne. Samspelet mellan häst och ryttare är verkligen fascinerande och helt underbart. Att få arbeta och umgås med hästar är verkligen fantastiskt.

Jag lyssnade här om dagen på Peder Fredricsons sommarprat. Jag har inte tagit mig tid att lyssna på det förens nu. Jag blir så inspirerad av att lyssna på duktiga människor som har lyckats. Han pratade om samspel mellan häst och ryttare och hur viktigt det är. Jag som är en tänkande person började analysera mig själv och relatera till Amy och hur fantastiskt ett band mellan häst och ryttare är.

Idag är det söndag, sista dagen på helgen. Jag kommer däremot vara ledig resten av veckan. Flytten sker på torsdag och innan dess ska det sista fixas. Just nu sitter jag i stallet i väntan på att en tvättmaskin ska bli klar. Jag har varit i stallet länge, släppte ut hästarna imorse och red Amy direkt på morgonen. Sen har jag fixat allt i stallet och plockat mycket med alla saker som ska packas. Tvättat täcken, smörjt läder, rengjort hinkar och borstar. När maskinen är klar ska jag åka hem och äta lunch. Sen ska jag åka till mamma för lite släktträff och senare tillbaka till stallet för att ta in hästarna, rida min kompis häst och kvällsfodra. Hoppas ni har en bra dag! 🙂

Bild från i veckan, fina Amy <3

Vägen till ansökan

Jag har länge gått och tänk på att jag skulle vilja utbilda mig. Hippolog har varit i mina tankar länge. Efter studenten, som jag tog 2015, började jag ganska direkt plugga till ett naturämne som behövs för att komma in på utbildningen. Jag var ganska beslutsam och hade målet på att söka till Hippologprogrammet när jag hade fått mitt naturbetyg. Men så blev det inte, jag träffade min sambo under den tiden och att flytta 50 mil ner till Flyinge blev inte längre lika intressant.

Jag tror däremot inte att det var något negativt att vänta ett år. Jag hade ju Amy att träna och utbilda, och samla på mig mer kunskap och erfarenhet. Jag hade däremot fortfarande utbildningen i tankarna. Jag kollade upp andra utbildningar och möjligheter på närmare håll. Då sökte jag en kurs på Strömsholm, Hästkunskap – Hästskötare. En distanskurs på en termin. Det var också några träffar på Strömsholm, ungefär en till två gånger i månaden, två dagar per tillfälle. Kursen startade i september 2017. Den här kursen fick mig att bli allt mer sugen på att utbilda mig vidare.

Tanken innan och efter kursens slut var att ta hästskötarexamen, då kursen var förberedande inför den. För att ta hästskötarexamen behöver man gå en tappskokurs. Det fanns en nere på Flyinge i januari 2018 som jag och en kompis gick. Vi pratade med en person där nere på skolan som hade koppling till Hippologprogrammet. Hon peppade oss och tyckte absolut att vi skulle söka. Då blev tankarna väldigt starka igen. Så jag bestämde mig där och då nere på Flyinge att ja, jag ska söka i år!

Det var så jag tillslut sökte programmet och det är så mina tankar har gått. Eftersom att jag nu kommer utbilda mig till Hippolog kändes inte hästskötarexamen intressant längre. Det ska återigen bli väldigt spännande att gå utbildningen och det känns verkligen som att så många dörrar kommer öppnas under och efter den här tiden. Det ska bli väldigt roligt! 🙂

Checklista

Hej! Nu är det ungefär en och en halv vecka kvar till flytten. Det är mycket fix innan och jag är en person som tycker om att planera. Jag gillar att ha struktur och vill gärna planera mina dagar och gärna veckor så långt det går för att känna mig bekväm. Nu försöker jag organisterna flytten och allt som hör den till. Därför har jag gjort en checklista över det som ska göras innan flytten som jag tänkte dela med mig av.

  • Tvätta schabrak och täcken.
  • Tvätta mina kläder och jackor.
  • Städa transporten.
  • Plocka upp saker hos pappa.
  • Laga ett regntäcke.
  • Packa, packa, packa. Hemma och i stallet.
  • Fixa en ny bärbar dator.
  • Köpa foder.
  • Städa Amys box.
  • Slutligen checka så allt är medpackat.

Det är det jag kommer på nu som är det mest väsentliga för tillfället att fixa innan flytten till Flyinge. Det viktigaste har såklart däremot varit att ha någonstans att bo och stalla upp Amy. Jag var väldigt kluven och tankspridd innan det blev klart. Jag var inne på lägenhet i Lund? Så jag och min sambo Krister kunde få ett samboliv där i en lägenhet. Men det skulle bli väldigt dyrt och längre till skolan.. Så det gick bort eftersom att Krister inte kommer bo hos mig på heltid. Jag tyckte att det kändes väldigt skönt att få det klart när jag fick boende och stallplats på vingården. Då kunde jag slappna av och tankarna kunde lägga sig. Krister kommer kunna bo på gården när han hälsar på varje månad. Vilket är väldigt viktigt för mig och känns super!

Mina favoriter <3

Älskade sport och drömmar

Jag vill bara uttala mig om hur häftigt det är att man kan brinna för en sport så mycket. Att få jobba med sin sport måste vara helt fantastisk!

Det är en av de främsta anledningarna till att jag har valt att plugga till Hippolog. Att ha möjlighet att kunna jobba med min sport och det jag älskar på en professionell nivå. Att få gå denna utbildning kommer ge mig så mycket kunskap och kunna ur ett mer professionellt perspektiv se sporten.

Det jag just nu känner att jag vill jobba med efter utbildning är tränare och utbildning av hästar. Sen vill jag såklart också tävla. Det ska bli kul att få se hur mina tankar går efter utbildningen. Men det jag drömmer om nu är en egen gård med ruljans – hästar i utbildning, elever som tränas och egna tävlingshästar. Framtiden får visa hur drömmarna kommer utvecklas 🙂

Första dressyrtävlingen tillsammans, för ungefär ett år sen.

Tankar inför flytten och skolstarten

Det har varit mycket tankar kring allt det här som väntar. Flytten och skolstarten.. Tanken har länge känts läskig att flytta så långt bort från familj och framförallt min sambo. Jag har velat fram och tillbaka och haft mycket ångest. För mig är det här en väldigt stor grej och ett stort steg i mitt liv.

Jag har däremot alltid känt att Hippolog är det jag vill utbilda mig till. Jag har många år tänk på det och sökte detta år och kom in. När jag fick beskedet att jag var antagen var det många känslor som svämmade inom mig, jag grät av både lycka, stolthet och ledsamhet. Jag tackade ja till platsen samma dag och var beslutsam.

Nu har jag börja känna mig mest spänd och förväntansfull inför flytten och skolstarten. Jag har läst andra bloggar från tidigare studenter och känner mig väldigt motiverad efter det. Jag tror innerligt att det här kommer bli en otroligt rolig tid i mitt liv!

Min fina häst som kommer flytta med mig, vilket känns väldigt skönt och spännande för vår resa.